In och tillridning

Utbildning av häst

Inridning och vidareutbildning

IN OCH TILLRIDNING AV HÄST


Vill du ha din häst inriden eller vidareutbildad? 

Vi erbjuder hjälp med detta, samt med allmän hantering och lastträning om så önskas. Alla sorters hästar är välkomna, från D-ponny och uppåt. Hingstar är givetvis välkomna.

Läs mer nedan!


Har du en "problemhäst" du behöver hjälp med? Där kan vi också hjälpa till med utvärdering och problemlösning. Åsa har lång och stor erfarenhet av "besvärliga" hästar för utredning och rehabilitering. 

Igångsättning efter konvalecens går också att ordna. 

inridning


Vi erbjuder genomtänkt och strukturerad inridning utifrån din hästs förutsättningar för att få en väl förberedd och trygg ridhäst. 

Inridning är mer än bara att kunna sitta på ryggen. Innan uppsittning ska hästen förberetts för att ha ryttare genom arbete från marken på lina och töm, kunna arbeta i en ändamålsenlig form och i balans i alla gångarter på volt. Den ska vara van vid sadel och bett, ha fått lära sig hjälper från marken både fysiska och röstkommandon.

Uppsittning sker från pall och hästen ska vara helt trygg med uppsittning från bägge sidor och vara helt bekväm med att ha ryttaren på ryggen. Efter det kommer det att kunna gå med ryttare på ryggen i alla gångarter. Eftersom hästen fått lära sig hjälper från marken används dessa och befästs redan från första stund.  


Hur lång tid som krävs beror på hästen, från någon månad till 3-4 månader. En förberedd häst som är välbalanserad och har lätt för sig går fort, en obalanserad häst som behöver muskla upp sig tar av natuliga skäl längre tid. 


Målet med inridningen är att hästen ska kunna ridas i alla gångarter på ridbana och ut i skogen eller enligt överenskommelse. Innan hästen åker hem ingår lektioner för Åsa på din nyinridna häst. 

Vidareutbildning

Vi hjälper gärna till att vidareutbilda din häst. Det kan vara i dressyr, working equitation och allmän hantering beroende på vad din häst behöver och du vill att den ska lära sig. 

Dressyr - från grunden upp till alla svåra rörelser. 

Working equitation - från grunden till svår klass.  

Hantering från marken - hemma och borta vid behov. 

Lastträning i transport. 

Problemlösning och igångsätting efter konvalecens kan ordnas.