Endeño

Endeño

 2011

e Gorron XV u Ofelia IX

UE Bodeguero XXIIEndeño är en svenskfödd PRE hingst uppfödd i Skåne av Ensueño PRE, Lotten Fernbrant. (Eller, för att vara petig, han är en andalusier än, då han inte är inskriven i stamboken pga de problem som är med stambokstjänster. Mer om det på min blogg.)

När detta löser sig ska han skrivas in, vilket han är berättigad till då han är avkomma till två avelsgodkända PRE, samt avelsvärderas. 
Endeño tränas främst för dressyr just nu. Han är "sen i starten" pga lång konvalecens efter kastad kvarka och lunginflammation som 6 åring samt tidsbrist, men kom ut på sina första starter sent 2018. Utbildningsnivå MsvB. Han är en häst med fantastiska kvalitéer och en makalös energi och vilja, så med tävlingsrutin tror vi mycket på honom framöver!

Endeño är en sund och korrekt hingst av den mindre modellen, 155 cm i mankhöjd. Han har otroligt lätt för samling men länger bra med och rör sig ordentligt genom hela kroppen och bogarna. Han har alltså inte den "symaskinstrav" som en del förknippar med PRE, utan en trav som uppfyller alla krav man har som dressyrryttare. Att han är mjuk och lätt att sitta på även i ökningar är även det en fördel. 

Galoppen är hans absolut bästa gångart, välbalanserad, luftig och framåtgripande och därigenom väldigt lätt att arbeta med och sitta i. Enkelt för byten och piruetter och griper tag väl framåt i ökningarna. Endeño har även hoppats en del och har god teknik, mycket vilja och suger tag i hindren.

Han är en klok, intelligent och modig individ som är mycket social med människor och djur. Hantrivs, som sin far, allra bäst när han har någon att dela hage med.   

Då vi fortfarande väntar på möjligheten att kunna skriva in och avelsvärdera Endeño i den stambok han ska tillhöra så har vi inte använt honom i avel. 

Han är registrerad i SH och vill man betäcka sto av annan ras med honom är man välkommen att göra det. PRE lämpar sig väl att korsa med de flesta andra raser. Då han är en mindre individ tror vi att han kan lämpa sig väl även till ponnyavel för att  korsa fram en dressyrponny med lätt för samling. 

Kontakta oss vid intresse!